Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Патріарх Філарет освятив хрест на місці відродження Свято-Миколаївського храму Святошинського району столиці

Патріарх Філарет освятив хрест на місці відродження Свято-Миколаївського храму Святошинського району столиці

17 травня 2014 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив чин заснування церкви та освячення хреста на місці відродження храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, що на вул. Ушакова (навпроти будинку № 16) у Святошинському районі міста Києва.


Його Святості співслужили: настоятель храму протоієрей Віталій Клос, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії; протоієрей Валерій Семанцо, благочинний Святошинського району м. Києва; протоієрей Олександр Трофимлюк, голова Видавничого відділу Київської Патріархії, перший проректор КПБА; протоієрей Сергій Петленко, настоятель Свято-Введенського храму на Борщагівці; протоієрей Михаїл Йосифчук, настоятель храму святого великомученика Пантелеймона на Нивках, клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова ієрей Петро Бойко та ієрей роман Маланяк; духовенство Святошинського благочиння столиці.


За богослужінням молилися Голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Кулик; перший заступник Святошинської РДА Володимир Морозов, депутат Київради Семен Борисенко, жителі району, парафіяни.


Після чину освячення у своєму повчальному слові Святійший Патріарх Філарет розкрив значення храму для християнина, привітав присутніх з освяченням місця під будівництво церкви та закликав присутніх долучитись до богоугодної справи відбудови храму.


Довідка


Історія Свято-Миколаївської церкви у Святошинському районі м. Києва наступна:


Початок будівництва храму на честь св. Миколая Чудотворця відноситься до серпня 1902 року. Після архієрейської візитації митрополита Київського Феогноста значно збільшилися грошові надходження на адресу місцевого церковно-будівельного комітету, який очолював І. А. Стельмашенко. Найбільші суми пожертвували А. Ф. Ілляш та відомий київський меценат цукрозаводчик М. А. Терещенко (1 тисячу рублів). Міністерство землеробства і Державного майна надало в необхідній кількості будівельні матеріали.


Освячення дерев`яної церкви на кам'яному фундаменті, спорудженої за проектом архітектора М. М. Горденіна, здійснив 24 червня 1907 року митрополит Київський Флавіан. Чудовий іконостас у стилі модерну виготовив художник М. Л. Реутов. Ікони написав художник І. Ф. Селезньов.


Поряд з храмом будо відкрито церковно-прихідську школу в якій навчалось приблизно 65 дітей.


17 серпня 1914 року в церковному будинку на Шосе, 49 почав функціонувати денний притулок імені Цариці Небесної та Святителя Миколая Чудотворця, у якому певна кількість дітей перебувала упродовж цілого дня на повному утриманні.


Після приходу до влади більшовиків, після реєстрації 16 червня 1919 р. храм передано в користування релігійній громаді. Свої підписи задля цього поставили подано 500 жителів Святошино. Станом на 1934 р. храм знаходився в переліку діючих«культових споруд» за адресою – «Святошино 49».


23 квітня 1936 р. Київрада постановила закрити і знести Свято-Миколаївську церкву у зв’язку з “реконструцією Києва та влаштуванням районного скверу”.


Сьогодні триває робота щодо відродження Свято-Миколаївського храму з однойменною парафією, яка ставить за мету відбудувати зруйновану згідно з постановою Київської міськради від 23 квітня 1936 року церкву (ДАК. – Ф. № Р-1. – Оп. 1. – Спр. 9011. – Арк. 1). Однак враховуючи те, що місце історичного погосту церкви в нинішній час забудовано громадськими та житловими будівлями, парафією було прийнято рішення відбудувати храм в іншому місці, але обов’язково у Святошинському районі. Відповідно до висновків: ДП «Інститут Київгенплан» та ДП «Дніпромісто», при розроблені ДПТ мікрорайону Біличі з масивом Новобіличі було передбачено будівництво «нової культової споруди» по вул. Ушакова. Звернувшись до вище згаданих установ парафія отримала погодження на відбудову Свято-Миколаївського храму саме по вул. Ушакова. Парафією подано клопотання до Київради щодо відведення земельної ділянки для відбудови храму.

За матеріалами сайту - Церква.info

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Церковний календар

28 березня. Четвер


Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського

Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах

Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського (бл. 754). Прп. Стефана Чудо­творця, спов., iгум. Триглiйського (бл. 815). Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах (1097). Прп. Іларiона Псковоєзерського (1476). Мчч. Іони, Варахисiя та iн. з ними (бл. 330). Мч. Бояна, кн. Болгарського (830).

детальніше...

29 березня. П'ятниця


Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох

Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох (бл. 364). Прп. Іоана, пустельника (ІV). Свт. Євстафiя, спов., єп. Вифинiйського (ІХ). Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя