Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Головна - Бібліотека - Святоотцівські твори - Святитель Григорій Богослов - Слова - Слово 13 Сказане при рукопокладенні Евлалія в сан єпископа Доарського

Слово 13 Сказане при рукопокладенні Евлалія в сан єпископа Доарського

Святитель Григорій Богослов Архієпископ Константинопольський

1. Прийміть, брати, слово моє, хоча воно дуже коротке і далеке від досконалості. Але Владика Бог знає, як праведним судом зважувати милість, бо приймає і Павлове насадження, як Павлове, і Аполлосове напоєння (див.: 1 Кор. 3, 6), і дві лепти вдови (див.: Лк. 21, 3), і смиренність митаря (див.: Лк. 18, 13) і сповідання Манассії (див.: 2 Пар. 33, 13).Прийміть і ви новоскладене слово про новопоставленого пастиря. Прийміть голос подяки за видимі нами дива. Хоча ми малі й останні серед синів Ізраїлевих, але багато дякувати ніщо не перешкоджає й малим. Звісно, досконаліші принесуть Богові і хвалу досконалішу, а ми принесемо Йому нині, яку можемо.


Отже, «заспівайте Господу пісню нову, бо дивне сотворив Господь» (Пс. 97, 1)! Ми збурювалися хвилями, нас поборювали, виганяли; одні біди вже гнобили нас, а інші погрожували нам. Хто ж перемінив бурю на тихий вітер? Хто розтрощив зброю, меч і війну? Хто прийняв нас вигнаних і знедолених? Чи не ти, Боже, створив це? «Хто є цей Цар слави? Господь кріпкий і сильний, Господь могутній в бою» (Пс. 23, 8). 2. Він розсік море, Він годував у пустелі народ, який бідував, пославши йому дивний дощ1, Він виточив воду з каменю, Він переміг Амаліка нез’ясованим і таємничим підняттям рук (бо руки священика, які піднімаються вгору і приймають молитовне положення, зробили те, чого не могли зробити багато тисяч); Він зруйнував стіни без стінопробивної зброї і битви; скажу, нарешті, Він скинув Голіафа, гордого і зарозумілого нащадка велетнів, який насмілився вийти проти великого Давида. Тому скажемо одностайно: «Благословен Господь, Який не дав нас на здобич у зуби їхні. Душа наша, як пташка, вирвалася з сітки тих, що ловили. Сітка розірвалась, і ми спаслися» (Пс. 123, 4, 6-7); додамо й інше, що віщає душа, обрадувана великим даром Божим.


Я йшов, щоб принести не меч, а мир. Я йшов не для посоромлення великого пастиря2, який головує в славному місті3. Знаю, що він достоповажний, визнаю його главою, іменую святим, хоча і зазнав образи; нехай він тільки буде чадолюбивий і турбується про свою Церкву. Я намагався збільшити, а не зменшити кількість ієреїв; скинути єретиків, а не зменшити кількість православних.


3. Що кажеш ти, сину Дафана і Авірона4, не напоумлений вождь, який насмілився повстати проти Мойсея і підняти на нас руки, як ті відкривали вуста на великого раба Божого? І ти не злякався? Ти не посоромився? Не розсипалася плоть твоя по землі, коли злоумишляв це? І після цього будеш підносити ті ж руки до Бога? Будеш приносити Йому дари, молитися за народ? Боюся, щоб меч Божий і до того не залишився в бездіяльності й спокої. Ти своєму пастиреві не зробив нічого важливого, а собі заподіяв дуже багато шкоди, відчуживши себе від благодаті Божої.


4. Тепер приступи, кращий і найдосконаліший з пастирів5, і разом з нами або ще раніше за нас прийми народ свій, який доручив тобі Дух Святий, Якого приводять до тебе Ангели, Який придбав тобі твоє життя і добру вдачу! Не дивуйся ж, що успадковуєш престол у час різних спокус і перешкод. Ніщо велике не буває без спокуси і випробувань, бо за природнім порядком незначне супроводжується зручністю, а високе — труднощами. Ти чув того, хто сказав, «що багатьма скорботами належить нам увійти в Царство Боже»(Діян.14, 22), скажи й сам: «пройшов через вогонь і воду, але Він вивів нас на волю» (Пс. 65, 12).


О чудо! «Звечора плач, а на ранок — радість» (Пс. 29, 6). Нехай кричать вороги й розкривають вуста, як пси, які гавкають марно, а ми не будемо вести війни. Учи поклонятися Богові Отцю, Богові Синові, Богові Духу Святому у трьох іпостасях, у єдиній же славі й світлості. «Загублене розшукай і вкрадене поверни, і поранене перев’яжи, і хворе зміцни» (Єз. 34, 16). Ми очікуємо від тебе такого ж мистецтва в ділах духовних, яке ти, як відомо нам, маєш у мирських. Отже, прийми від вищих вождів найдосконаліше озброєння, за допомогою якого зможеш «погасити всі розпечені стріли лукавого» (Еф. 6, 16) і представити Господу «людей обраних» (Тит. 2, 14), «народ обраний, царствене священство» (1 Пет. 2, 9), У Христі Ісусі Господі, Якому слава навіки. Амінь.




  1. Манну. [↩]

  2. Василія Великого. [↩]

  3. У Кесарії. [↩]

  4. Ці і наступні слова стосуються Анфима, єпископа Тіанського, який ворогував з Василієм Великим. [↩]

  5. Мова звернена до Евлалія. [↩]


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


762980 грн.


Церковний календар

20 вересня. П'ятниця


вмч. Євстафій Плакида

кн. Михайло Черніг.

Вмч. Євстафiя Плакиди, дружини його Феопистiї та синiв їхніх Агапiя i Феописта (бл. 118). Мчч. та сповв. Михаїла, кн. Чернiгiвського, i боярина його Феодора, чудотворцiв (1245). Прп. i блгв. кн. Олега Брянського (бл. 1285).

детальніше...

21 вересня. Субота


свт. Димитрій Рост.

Вiддання свята Воздвиження Животворчого Хреста Господнього. Ап. вiд 70-ти Кодрата (бл. 130). Знайдення мощей свт. Димитрiя, митр. Ростовського (1752). Прп. Даниїла Шужгорського (ХVІ). Прп. Йосифа Заоникиївського (1612). Сщмчч. Іпатія, єпископа, та Андрiя, пресвiт. (бл. 730–735). Свтт. Ісакiя i Мелетiя, єпп. Кіпрських. Мчч. Євсевiя i Приска.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя