Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Святий Йоасаф Білгородський

Святий Йоасаф Білгородський



 

Святий Йоасаф Білгородський

8 вересня 1705 р. — 10 грудня 1754 р.

 

Святий Йоасаф був представником широковідомого українського козацького роду Горленків. Прадід святого, Лазар Федорович Горленко, був прилуцьким полковником у 1659-1687 роках (з перервами), дід — Дмитро Лазаревич — обіймав ту саму посаду у 1692-1709 роках, був сподвижником Івана Мазепи. Його мати Марія була дочкою Данила Апостола, гетьмана України у 1724-1727 роках, який до того (1683-1727) служив полковником у Миргороді. Батько Андрій був бунчуковим товаришем. Цікаво, що св. Йоасаф доводився дядьком класика української літератури Григорія Квітки-Основ`яненка.

Св. Йоасаф народився в Прилуках, що на Чернігівщині, 8 вересня 1705 р. у день Різдва Пресвятої Богородиці, а на другий день у свято батьків Пречистої Діви — свв. Якима та Анни — він був названий на честь батька Пресвятої Діви. Характерно, що він уже з дитинства відзначався глибокою вірою в Бога, любив довго молитися, сам складав молитви. Дуже любив читати книги, особливо Святе Письмо. Не випадково пізніше в числі його друзів буде і вихованець Києво-Могилянської Академії, знаменитий український філософ та письменник Григорій Сковорода.

Коли Якимові було 7 років, батьки віддали його вчитися до Києво-Могилянської Академії (1713). 1725 року він з благословіння батьків прийняв рясофор у Спаському Межигірському монастирі під Києвом (чернече ім`я — Іларіон), 1727 р. прийняв мантію в Богоявленському Братському монастирі у Києві. 6 січня 1728 р. він був там же висвячений на ієродиякона. У серпні 1729 р. по закінченні Києво-Могилянської Академії Яким був призначений учителем в нижніх класах «Могилянки», де викладав 3 роки. У 1732 р. як вчитель класу синтаксими написав привітального діалога на честь сходження на престол київського архієпископа Рафаїла (Заборовського). 8 листопада 1734 р. був висвячений на ієромонаха і призначений екзаменатором Київської митрополії при Софійському соборі, у 1735 році стає членом Київської консисторії.

У цей період широко розгорнулися роботи по збудуванню Благовіщенського храму при Києво-Могилянській Академії, і Яким поза сумнівом бував на цій будівлі. У червні 1737 р. ієромонах Йоасаф став ігуменом Спасо-Преображенського Мгарського монастиря в Лубнах. Його стараннями було відбудовано Мгарський монастирський соборний храм, що постраждав від пожежі.

Св. Йоасаф дбав про високу дисципліну серед духовенства, суворе дотримання уставу в богослужіннях. Вже тоді займався літературними працями, зокрема написав автобіографію та ряд проповідей. У 1744 р. став архімандритом цього ж монастиря.

Восени 1744 р. одержав наказ їхати до Москви, де в січні наступного року став намісником Свято-Троїцької Сергієвої лаври. 2 червня 1748 р. у присутності Єлизавети І в Петропавлівському соборі (Петербург) його було висвячено на єпископа Білгородського та Обоянського. Білгородщина є етнічною українською землею, де українці тоді складали переважну більшість населення краю. Святий Йоасаф, незважаючи на своє слабке здоров`я, об`їздив всю свою єпархію, котра охоплювала значну частину Слобідської та Сіверської України, включно з Куртиною, багато проповідував, ревно дбав про те, щоб духовенство відповідало своєму високому призначенню. Велику увагу приділяв благодійництву, причому прагнув допомогти бідним анонімно, був людиною дійсно святого життя, аскетом і безсрібником. Після його смерті знайшли тільки 70 копійок, тому довелося ховати єпископа величезної єпархії за казенний кошт.

Передбачаючи свою кончину, святий Йоасаф влітку 1754 р. востаннє відвідав рідні місця, попрощався з батьком, що жив у невеликій келії біля Прилук, відвідав деякі монастирі. У Гайвороні він тяжко захворів і саме тут востаннє побачився з матір`ю та сестрами. За кілька місяців, 10 грудня 1754 року, він упокоївся. Архієрей, котрий мав ховати святого, затримався з поважних причин на цілий місяць. Але впродовж цього часу на тілі, яке лежало у відкритому гробі, не було виявлено жодних ознак тління. Святий Йоасаф був похований у Свято-Троїцькому соборі м. Білгорода. Біля його мощей невдовзі стали відбуватися чудесні зцілення. 4 вересня 1911 р. було відкрито його мощі для поклоніння й відбулася канонізація святого.

Пам`ять св. Йоасафа Православна Церква вшановує 10 (23) грудня та 4 (17) вересня (відкриття мощів).

 

Література: Дублянський А. Українські святі. — Мюнхен, 1962; Энциклопедия православной святости. — М., 1977. — T.I.

 

о. Юрій Мицик


 

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


762980 грн.


Церковний календар

19 вересня. Четвер


кн. Федір Смоленський

кн. Ігор

Мчч. Трофима, Саватiя i Доримедонта (276). Блгв. кн. Феодора Смоленського (1299) i чад його, князiв Давида i Константина, Ярославських чудотворцiв. Мч. Зосими, пустинника (ІV). Блгв. вел. кн. Ігоря Чернiгiвського та Київського (1147).

детальніше...

20 вересня. П'ятниця


вмч. Євстафій Плакида

кн. Михайло Черніг.

Вмч. Євстафiя Плакиди, дружини його Феопистiї та синiв їхніх Агапiя i Феописта (бл. 118). Мчч. та сповв. Михаїла, кн. Чернiгiвського, i боярина його Феодора, чудотворцiв (1245). Прп. i блгв. кн. Олега Брянського (бл. 1285).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя