Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

19 січня – Богоявлення, Хрещення Господнє

19 січня – Богоявлення, Хрещення Господнє

Цього дня – Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа, або Святе Богоявлення, дванадесяте неперехідне торжество.


Його встановлення відноситься ще до апостольських часів. Древня назва – Феофанія, що грецькою означає Богоявлення. Напередодні, 18 січня – суворий піст.
Тридцять років Ісус Христос жив у Назареті зі Своєю Пречистою Матір’ю і старцем Йосифом. Потому Він прийшов на Йордан, щоб охреститися.
«І сталось у ті дні, прийшов Ісус із Назарета галилейського і хрестився від Іоана в Йордані. І коли виходив з води, зараз же побачив Іоан небеса, що розкривалися, і Духа, Який, мов голуб, сходив на Нього. І голос був з небес: Ти Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління» (Мк. 1:9–11).
Після хрещення Ісус явив Себе світу як Син Божий. Богоявлення відкрило нам велику тайну Святої Тройці.
Чому ж цей день називається Богоявленням? Тому, що Христос став відомим не тоді, коли народився, а коли хрестився. Про це говорить Іван Предтеча: «…Той, Хто послав мене хрестити водою, сказав мені: на Кому побачиш Духа, Який сходить і перебуває на Ньому, Той хреститиме Духом Святим» (Ін. 1:33).
У пам’ять про те, що Спаситель Своїм хрещенням освятив воду, звершується водосвяття: напередодні Богоявлення вода освячується в храмах, а в сам день – у водоймах. Святитель Йоан Золотоустий так говорить про це: «…Всі, почерпнувши води, приносять її додому і зберігають увесь рік; і відбувається явне знамення: ця вода у своїй сутності не псується протягом довгого часу, а залишається свіжою, начебто тільки що взятою з джерела».
Богоявленню передує навечір’я (Хрещенський святвечір), служіння якого схоже на чин навечір’я Різдва (великі царські часи, літургія з вечірнею). В кінці відправ звершується перше освячення води, яка по-грецьки називається «агіасма», тобто «велика святиня».
У сам празник вода освячується в хрестоподібній ополонці – «йордані». Біля неї, за змогою, з льоду роблять хреста заввишки до 2 м. Ходу для освячення води на природних водоймах називають «хресним ходом на Йордан». Водохресна вода має бути в домі кожного православного християнина. Її зберігають здебільшого біля ікон; уживають переважно натщесерце.


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Церковний календар

29 березня. П'ятниця


Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох

Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох (бл. 364). Прп. Іоана, пустельника (ІV). Свт. Євстафiя, спов., єп. Вифинiйського (ІХ). Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

детальніше...

30 березня. Субота



Прп. Іоана Лiствичника

Прп. Іоана Лiствичника

Свт. Софронiя, єп. Іркутського

Прп. Іоана Лiствичника (649). Свт. Софронiя, єп. Іркутського (1771). Прор. Іоада (Х ст. до Р. Х.). Апп. Сосфена, Аполлоса, Кифи, Кесаря i Єпафродита. Св. Євули, матерi вмч. Пантелеймона (бл. 303). Прп. Іоана, безмовника (VІ). Прп. Зосими, єп. Сиракузького (бл. 662).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя