Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Свята великомучениця Катерина.

Свята великомучениця Катерина.

Свята Катерина народилась в столиці Єгипту Олександрії. На той час це була колиска науки та мистецтва. Батько великомучениці був знатним та багатим чоловіком. Окрім того, що Катерина мала благородне походження, вона вдалася ще й вродою та незвичайним розумом, так що той, хто її бачив, прямо зачаровувався в дівчину відразу. Катерина навчалася в найкращих філософів того часу. Мала успіх в самих тонких філософських вправах, і могла пояснити будь-які надважкі життєві мудрування. Знала вона добре філософію Платона та Аристотеля, а також з голови цитувала великих поетів від Гомера до Вергілія. Через це Катерина могла підтримати будь-яку розмову і з будь-яким подорожуючим, бо вивчила ще й мови. Великомучениця пізнала чимало природних наук, зокрема знала медицину. Її допитливий розум проникав у всі сфери тодішніх знань.


Коли Катерині сповнилось 18 років, то вона дивувала самих наймудріших старців своїми знаннями. Через це про неї дізналися в найближчих краях і навіть далеких країнах. Багато знаходилось таких, які прагнули її руки. Але дівство, розум і знання були для Катерини справжніми нареченими і вона не хотіла з таким станом розлучатися. Для того, щоб хоч якось відволікти від себе увагу, вона говорила, що я стану доброю нареченою тільки для того, хто буде для мене рівний по знаннях, вродливості та моєму внутрішньому духовному становищі.


Мати Катерини, дивлячись на свою доньку та на її знання, бажала їй також доброго чоловіка і відправила великомученицю до одного християнського старця, який жив відлюдно. Подвижник, угледівши Катерину став до неї промовляти, що він знає Жениха, мудрість Якого вища за все, бо Він є Сам основою всього. Він її не надбав, а нею володіє. Знаменитість Його перевищує всяку уяву, бо в руках Його влада над Вселеною і Він її створив. Він є Владикою світів і початок всякої мудрості та знань. Він також є найпрекраснішим із синів людських. Він – воплочений Бог, Син і вічне Слово Отця, Який став Людиною заради нашого спасіння. Катерина уважно вислухала старця і отримала від нього ікону Богородиці з Немовлям на руках.


Коли Катерина повернулася до батьків, то уві сні їй явилась Божа Мати, але Сам Христос Немовля відвертався і не хотів дивитися на неї, кажучи, що вона є потворна і наповнена всякою скверною, бо ще панує над нею гріх та смерть. Катерина дуже схвильовано прийняла цей сон і знову пішла до старця, розповівши про те що бачила уві сні. Тоді подвижник охрестив великомученицю, відродивши до життя вічного і омивши водами Таїнства святого хрещення. Відтак, Катерині знову з’явилася Мати Божа з Немовлям на руках, Яке сяяло від радості і говорило: «Ось тепер вона є прекрасною і величною, багатою і по-справжньому мудрою, Я від нині беру її до Себе за чисту невісту!». Богородиця наділа на палець великомучениці колечко і взяла обіцянку від неї не шукати іншого нареченого на землі.


Одного разу імператор Максимін Дайя (305-311) вирішив під страхом тортур і смерті всім своїм підлеглим влаштувати видовище з жертвоприношенням. В Олександрії якраз мало відбутися таке дійство і Катерина була поставлена перед імператором в храмі і вклонилася йому як правителю, суворо засудивши поклоніння ідолам. Імператор був вражений красою та мудрістю діви настільки, що в нього загородилися вуста, а Катерина запропонувала володарю язичників влаштувати диспут з прославленими риторами імперії. Імператор послухав великомученицю і зізвав з усіх куточків своєї країни найкращих філософів, яких зібралося півсотні. Всі вони вступили у дискусію з прекрасною, тендітною, високою розумом, дівою Катериною.


Катерина не злякалася філософів, і будучи натхненна Духом Святим, відповідала сміливо. Перед тим з’явився їй Архангел Михаїл, який запевнив діву, що її вустами буде промовляти Сам Господь і так Божественна Мудрість переможе мудрість світу цього. Катерина, вступивши в дискусію, стала доказувати мудрецям, риторам та філософам, що їх боги є неправдивими і що вони по суті мають справу з демонами. Діва переконувала всіх в істинній правдивій вірі, яка виходить від Самого воплоченого Сина Божого, Який прийшов на землю, будучи Владикою неба і землі. Син Божий розіп`явся на хресті за весь рід людський. Приніс Себе в жертву за кожного і переміг гріхи та смерть. Всі філософи замовкли, бо втративши аргументи, вони нічого не могли сказати, а тільки лишень попросили їх охрестити. Імператор перебував у гнів і наказав всіх мудреців схопити і спалити живими.


Після того, як саму Катерину піддали тортурам та обіцяли її зберегти життя, якщо зречеться Христа, імператор наказав її вкинути у в`язницю, допоки не винайдуть жахливе знаряддя мук для великомучениці. Це знаряддя швидко виготовили із чотирьох коліс, натиканих цвяхами і з’єднаних одним стержнем. Коли Катерину прив’язали до них, то Ангел її вмить звільнив і колеса самі покотилися вниз та стратили багатьох язичників. Побачивши подвиги святої великомучениці, жінка імператора Августа також прийняла хрещення. Вона відвідала Катерину у в`язниці разом з воєначальником Порфирієм, який був близьким другом імператора. Августа, Порфирій та двісті воїнів також прийняли християнство, а Катерина підтримувала їх усіх і говорила, що скоро вони отримують вінці великих подвижників віри. Імператор Максимін настільки був розлючений, що стратив свою жінку, найближчого друга та двісті воїнів, наказавши постинати їм голови.


24 листопада Катерина була виведена з темниці і постала перед судом. Відчувши близький кінець, вона дякувала своєму небесному Женихові, що Він просвітив її розум і в близькому часі вона відійде до Нього. Великомученицю вивели за місто і також відтяли голову. Тоді ж з’явились два Ангели, які перенесли тіло діви великомучениці Катерини із Олександрії на гору Синай. Тут воно було знайдене у VІІІ столітті одним подвижником, і перенесене до монастиря, який збудував імператор Юстиніан ще у VІ ст. Мощі святої великомучениці Катерини перебувають на Синайській горі в монастирі до цього часу. Ім`я св. вмч. Катерини монастир прийняв лишень в XIV ст.


Свята великомучениця Катерина є покровителькою дівочої чистоти. Молоді дівчата у цей день просили гарної для себе «долі», але вдаватися у цей день до всілякого ворожбитства не потрібно, а краще звернутися з молитвою про добре майбутнє заміжнє життя до Того, Хто дарував вмч. Катерині красу та мудрість, а ще – тілесну чистоту. Цікаво, що у Франції, навпаки, свята великомучениця є покровителькою «старих» дівчат і в день її пам’яті, всі дівчата, яким за 25, виходять на вулиці Парижа, гарно прибравшись в капелюшки зі стрічками, надіючись на майбутнє одруження.


Цей день по святковому велично відправляють у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі, оскільки бічний вівтар собору, від входу праворуч, посвячений на честь святої великомучениці Катерини з коштовним іконостасом та багатими розписами на стінах, які присвячені мукам святої діви. Також престол святкують сьогодні чернігівці, оскільки найошатніший кафедральний собор Чернігівської єпархії ПЦУ, збудований у козацьку добу, посвячений на честь св. Катерини. У цьому соборі знаходяться мощі святого преподобного Меркурія Бригинського, пам’ять якого святкується також 24 листопада.


Митрополит Димитрій Рудюк.


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

02 травня. Четвер


Свт. Афанасiя Великого

блгвв. князiв страстотерпців Бориса i Глiба

Свт. Афанасiя, патр. Царгородського

Свт. Афанасiя Великого, архиєп. Олександрiйського (373). Перенесення мощей блгвв. князiв страстотерпців Бориса i Глiба, у св. хрещеннi Романа i Давида (1072 і 1115). Свт. Афанасiя, патр. Царгородського, Лубенського, чудо­творця (1654). Мчч. Єспера i Зої та чад їх Кириака i Феодула (ІІ). Блгв. i рiвноап. царя Бориса, у св. хрещеннi Михаїла (907), який прийняв хрещення зi своїм народом у ІХ ст. (Болг.).

Муромської (ХІІ) i Белинiцької (ХІІІ) iкон Божої Матерi.

Путивльської iкони Божої Матерi (1635).

детальніше...

03 травня. П'ятниця


Ікони Божої Матерi - Печерська

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського

Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського (1074). Мчч. Тимофiя i Маври (бл. 286).  Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського (Х).

Ікон Божої Матерi: Ус­піння Києво-Печерської, принесеної з Царгорода (1073), Печерської (з предстоящими Антонiєм i Феодосiєм) (1085) та Свенської (1288).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя