Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

З нагоди свята Хрещення Київської Руси-України у столиці відбувся Хресний хід

З нагоди свята Хрещення Київської Руси-України у столиці відбувся Хресний хід

28 липня Православна Церква відзначає день пам’яті святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого. Князь Володимир Святославович увійшов у історію нашого народу як князь, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя назвав його Великим, любив його як батька нації, а після смерті вшановує його в лику святих. Діяльність князя і справді була великою. Великою, міцною, єдиною і сильною була при ньому і княжа Україна. Дружби з Володимиром, його допомоги шукали європейські імператори і королі.


Також 28 липня й державне свято – день Хрещення Київської Руси-України, яке було встановлене в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Руси згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року.


У цей знаменний для України день відбулося загальноцерковне святкування, яке проходило в столиці України місті Києві. Розпочалися урочистості 27 липня увечері Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному соборі столиці. Оскільки цей день є також престольним святом кафедрального храму, то до київської святині зійшлося та з’їхалося численне духовенство, весь єпископат УПЦ Київського Патріархату, а також багато прочан зі всієї України. Вечірнє богослужіння очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Святійшому Владиці співслужив Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженніший Михаїл, архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський, який прибув цими днями до столиці України.


Сам же день свята Хрещення Київської Руси-України та самого хрестителя святого Володимира розпочався зі спільної молитви біля пам’ятника святого князя на Володимирській гірці столиці за участі Президента України Петра Порошенка, урядовців, воїнів та ветеранів АТО, волонтерів, дипломатичного корпусу, інтелігенції та представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.


По цьому у Патріаршому соборі столиці розпочалася урочиста Божественна літургія, яку очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Святійшому Владиці, як і напередодні, співслужив Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженніший Михаїл, архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський.


Традиційно цього святкового дня у кафедральному соборі молилася велика кількість вірян. Трансляцію патріаршого богослужіння вів Перший канал Українського телебачення.


За богослужінням зі словом до вірян звернувся архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, який привітав усіх зі святом Хрещення Київської Руси-України.

Після завершення літургії під дзвони Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру розпочався Хресний хід. Урочиста хода зібрала велику кількість вірних Київського Патріархату з Києва та всіх областей України – за мінімальними оцінками понад 15 тисяч, а за максимальними – понад 30 тисяч осіб. Разом з Престоятелем Церкви вулицями Києва пройшов єпископат, багатотисячне духовенство та вірні, воїни та ветерани АТО, волонтери, політичні й громадські діячі та пересічні українці.


Не дивлячись на жаркий сонячний день, хода пройшла центральними вулицями столиці. Підійшовши до пам’ятника святого Володимира, Патріарх Філарет очолив подячний молебень та прочитав молитви за Україну і до рівноапостольного князя. Потім відбулася літія за українських воїнів і мирних мешканців, які загинули на Донбасі під час нашестя чужинців-агресорів. Тисячі присутніх проспівали «Вічну пам'ять» загиблим.


Звертаючись до української громади зі сходів перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю, Патріарх Філарет привітав усіх з національним святом Хрещення Київської Руси-України. Патріарх наголосив на важливості спільного святкування цього свята Церкви та держави. «Цим спільним святкуванням ми хочемо підкреслити, що святий князь Володимир побудував велику державу – Київську Русь – на основі християнства. Він зробив християнство державною релігією. Чи потрібно було це робити? Потрібно. Тому що язичників-русичів в християнську Європу не приймали, бо вони були ідолопоклонниками. Ми тепер хочемо будувати незалежну Українську державу. На якій основі слід її будувати? На атеїзмі? Ні. На атеїзмі будували Радянський Союз. Але він розпався і пам'ять про нього і про комунізм загинула. Ми ж хочемо будувати Україну на християнських цінностях. Тому нам в Україні потрібна єдина Православна Церква, Помісна, тобто незалежна від іноземних центрів, насамперед незалежна від Москви» - сказав Патріарх Філарет.


Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, її владі та війську, і всім православним християнам. Після чого Предстоятель окропив віруючих святою водою, а потім дав відповіді на питання журналістів.


За матеріалами - Церква.info

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Церковний календар

28 березня. Четвер


Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського

Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах

Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського (бл. 754). Прп. Стефана Чудо­творця, спов., iгум. Триглiйського (бл. 815). Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах (1097). Прп. Іларiона Псковоєзерського (1476). Мчч. Іони, Варахисiя та iн. з ними (бл. 330). Мч. Бояна, кн. Болгарського (830).

детальніше...

29 березня. П'ятниця


Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох

Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох (бл. 364). Прп. Іоана, пустельника (ІV). Свт. Євстафiя, спов., єп. Вифинiйського (ІХ). Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя